Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

ERCİŞ’TEKİ TARİHİ ZORTUL KÜMBETİ KADERİNE TERK EDİLMİŞ

Kültür 30.04.2024 - 18:26, Güncelleme: 30.04.2024 - 18:26 2051 kez okundu.
 

ERCİŞ’TEKİ TARİHİ ZORTUL KÜMBETİ KADERİNE TERK EDİLMİŞ

TARİHİ ZORTUL KÜMBETİ
Erciş’te yer alan Zortul Kümbetinin kim tarafından hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinememektedir. Üzerinde kitabesi bulunmayan yapının Ercişin hakim bir noktasında yer alması hükümdarlık sembolü olarak kabul edilen hayvan figürlerini bünyesinde barındırması ve tarihi belli Kadem Paşa Hatun Kümbeti (1458)benzerlik göstermesi açısından 15. yy. Karakoyunlu Dönemi eseri olarak kabul edilir. Zortul Kümbet kare kaide üzerine oturan onikigen gövdeye sahiptir ve oniki köşeli piramidal külahla örtülüdür. Kare kaidenin köşeleri pahlanmak suretiyle gövdeye geçilmiştir. Bölgede aynı yüzyıla tarihlenen birçok kümbette görüldüğü üzere gövde içten dairesel,  üst örtü ise içten kubbedir.  Erciş’te bulunan tarihi eserlerin başında gelen Zortul Kümbeti kaderine terk etmiştir.23 Ekim 2011'de meydana gelen Erciş depreminde yıkılan kümbet,yıkıldığı ile baş başa kalmıştır. Yıkılan kümbet taşları korumasız bir şekilde etrafında duruyor. Kimi taşlarda çobanlar,tarih meraklıları tarafından oradan alınmıştır. Kümbet yanında bulunan tarihi kümbet taşlarındaki yazılar tahrip edilmiş. Bazı taşlar üzerinde yazı olduğu için kırılmıştır. Üzerinde yazı olan taşlarda define aramışlar. Zortul Kümbeti yanındaki tarla sahibi Mustafa Zortul; “ Zortul Kümbeti’nin yıkılması depremde oldu. Ama deprem tek başına yıkılmasına sebep değildir. Depremden öncede, sonrada bu kümbet define avcıları tarafından hep tahrip edilmiştir. Depremden önceki yıllarda define avcıları kümbetin altını çoğu kez kazdılar. Duvarlarına zarar verdikler. Tavan ve tabanını kırdılar. Bunların hepsini define için yaptılar. Defineciler kümbeti korumasız hale getirdikleri için depremde yıkıldı. Depremde kümbet yıkıldı ama kimse bu tarihi esere doğru dürüst sahip çıkmadı. Bu günden sonra sahip çıkılsa güzel olur. Ben bu kümbetin gönüllü bekçisi gibiyim. İnanın tarlam içinde yer aldığı için çok memnunum çünkü zarar vermek isteyenler vardır. O zarar verenler tarla sahibi olduğum için beni görünce zarar vermekten vazgeçiyorlar. Onları butadan uzaklaştırıyorum. Ama bu böyle devam etmez. Bir an önce yetkililerin sahip çıkması lazım. Ben bu kümbeti bu şekilde görünce içim parçalanıyor. Lütfen birileri bu esere el atsın. El atsınlar ama köydeki duvar ustalarına yaptırmasınlar. Kültür bakanlığı gözetiminde yapılsın” dedi.(Haber:Sadiye YİGİT)
TARİHİ ZORTUL KÜMBETİ

Erciş’te yer alan Zortul Kümbetinin kim tarafından hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinememektedir. Üzerinde kitabesi bulunmayan yapının Ercişin hakim bir noktasında yer alması hükümdarlık sembolü olarak kabul edilen hayvan figürlerini bünyesinde barındırması ve tarihi belli Kadem Paşa Hatun Kümbeti (1458)benzerlik göstermesi açısından 15. yy. Karakoyunlu Dönemi eseri olarak kabul edilir. Zortul Kümbet kare kaide üzerine oturan onikigen gövdeye sahiptir ve oniki köşeli piramidal külahla örtülüdür. Kare kaidenin köşeleri pahlanmak suretiyle gövdeye geçilmiştir. Bölgede aynı yüzyıla tarihlenen birçok kümbette görüldüğü üzere gövde içten dairesel,  üst örtü ise içten kubbedir. 
Erciş’te bulunan tarihi eserlerin başında gelen Zortul Kümbeti kaderine terk etmiştir.23 Ekim 2011'de meydana gelen Erciş depreminde yıkılan kümbet,yıkıldığı ile baş başa kalmıştır. Yıkılan kümbet taşları korumasız bir şekilde etrafında duruyor. Kimi taşlarda çobanlar,tarih meraklıları tarafından oradan alınmıştır. Kümbet yanında bulunan tarihi kümbet taşlarındaki yazılar tahrip edilmiş. Bazı taşlar üzerinde yazı olduğu için kırılmıştır. Üzerinde yazı olan taşlarda define aramışlar.
Zortul Kümbeti yanındaki tarla sahibi Mustafa Zortul; “ Zortul Kümbeti’nin yıkılması depremde oldu. Ama deprem tek başına yıkılmasına sebep değildir. Depremden öncede, sonrada bu kümbet define avcıları tarafından hep tahrip edilmiştir. Depremden önceki yıllarda define avcıları kümbetin altını çoğu kez kazdılar. Duvarlarına zarar verdikler. Tavan ve tabanını kırdılar. Bunların hepsini define için yaptılar. Defineciler kümbeti korumasız hale getirdikleri için depremde yıkıldı. Depremde kümbet yıkıldı ama kimse bu tarihi esere doğru dürüst sahip çıkmadı. Bu günden sonra sahip çıkılsa güzel olur. Ben bu kümbetin gönüllü bekçisi gibiyim. İnanın tarlam içinde yer aldığı için çok memnunum çünkü zarar vermek isteyenler vardır. O zarar verenler tarla sahibi olduğum için beni görünce zarar vermekten vazgeçiyorlar. Onları butadan uzaklaştırıyorum. Ama bu böyle devam etmez. Bir an önce yetkililerin sahip çıkması lazım. Ben bu kümbeti bu şekilde görünce içim parçalanıyor. Lütfen birileri bu esere el atsın. El atsınlar ama köydeki duvar ustalarına yaptırmasınlar. Kültür bakanlığı gözetiminde yapılsın” dedi.(Haber:Sadiye YİGİT)

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ercisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.