Van'da üniversite öğrencilerinden Gazze'ye destek yürüyüşü
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörlüğü öncülüğünde, Filistin'de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek amacıyla "Gazze Susmuyor" temalı yürüyüş düzenlendi.
7 Ekim 2023'te El Kassam Tugayları tarafından başlatılan "Aksa Tufanı" harekâtının yıldönümünde gerçekleştirilen etkinlikte, Gazze'de yaşanan sivil kayıplar ve devam eden saldırılar protesto edildi. Van YYÜ Edebiyat Fakültesi önünde bir araya gelen akademisyen ve öğrenciler, merkezi yemekhane binası civarına kurulan Gazze Çadırı'na kadar yürüdü.
"Vicdan ve merhametini al, yürüyüşe gel" çağrısıyla gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler, akademisyenler ve üniversite personeli Filistin halkına destek mesajı verdi. Katılımcılar, ellerindeki Filistin bayrakları ve pankartlarla Gazze'deki saldırılara tepki gösterirken, sık sık "Kahrolsun İsrail" ve "Gazze yalnız değildir" sloganları attı.
Basın açıklamasını okuyan Hasan Akkaya isimli öğrenci, 7 Ekim 2023'te başlayan Aksa Tufanı Direnişi'nin ikinci yıl dönümünde, insanlığın vicdanına seslenmek, zulme karşı bir kez daha haykırmak için toplandıklarını belirtti. Akkaya, "İki yıldır Gazze'de, dünyanın gözleri önünde tarifsiz bir zulüm yaşanıyor. İsrail'in saldırılarında 70 bine yakın Filistinli şehit oldu; on binlercesi yaralandı; şehirler yerle bir edildi. Bu rakamlar sadece sayılardan ibaret değildir. Her biri, bir hayatın, bir ailenin, bir umudun yok edilişidir. Elleri, bacakları kopan çocuklar; vahşice öldürülen insanlar; gözleri önünde evlatlarını yitiren anneler; yaşlı, savunmasız babalar; savaşın ortasında açlığa ve ölüme terk edilen Gazze halkı ve hatta hayvanlar bile ne yazık ki yeteri kadar gündem olmadı. Bu vahşete karşı sessiz kalmak insanlığa ihanettir. Ancak bütün bu acılara rağmen, Gazze teslim olmadı. Tarihin gördüğü en ağır kuşatmalar altında bile direnişin onurunu korudu. İsrail'in her gün işlediği savaş suçları karşısında Batılı bazı devletlerin sessizliği, hatta bu zulme verdikleri dolaylı destek, insanlığın kara lekesidir. Bugün ‘insan hakları' söylemleriyle dünyaya ders vermeye çalışan devletler, Gazze'deki çocukların feryadına sağır kalmıştır" dedi.
Etkinlik sonunda katılımcılar, Filistin'de hayatını kaybeden siviller için dua etti.