Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

ERCİŞ ZERNAKİ TEPE'DE BURÇ TEMELİ KAZI ÇALIŞMALARI İLE GÜN YÜZÜNE TARİHİ TAŞIDI

Gündem 01.12.2022 - 09:24, Güncelleme: 01.12.2022 - 09:24 4268+ kez okundu.
 

ERCİŞ ZERNAKİ TEPE'DE BURÇ TEMELİ KAZI ÇALIŞMALARI İLE GÜN YÜZÜNE TARİHİ TAŞIDI

Zerneki tepe tarih fışkırıyor
Erciş'te bulunan ve toplu konut anlayışının bölgedeki ilk örneklerinden biri olduğu değerlendirilen ızgara planlı kent kalıntısındaki kalede eski dönemlere dair net bilgilerin elde edilmesine katkı sağlayacak burç temeli ile küp ortaya çıkarıldı.Yukarı Işıklı Mahallesi'ndeki Zernaki Tepe'de yaklaşık 2,5 kilometre uzunluğa ve 1,5 kilometre genişliğe sahip alanda Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor. Van Müze Müdürlüğünün başkanlığında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu'nun danışmanlığında yürütülen kazılara, Erciş Kaymakamlığı ve Erciş Belediyesi de destek veriyor..Daha önce Aramice kitabeler, seramik parçaları, 4 metre genişlik ve 6 metre yüksekliğinde sur ile kırlangıç sistemiyle depreme dayanıklı hale getirilen duvarların ortaya çıkarıldığı ızgara planlı antik kent kalıntısında şimdi de burç (kale duvarlarından daha yüksek, yuvarlak, dört köşe veya çok köşeli kale çıkıntısı) temeli ile küp bulundu.Burç temeli koruma altına alındı, küp ise incelenmek üzere Van Müze Müdürlüğüne götürüldü.Kazılarda tespit edilen Aramice kitabelerin çözümlenmesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini anlatan Çavuşoğlu, "Bu yıl yaptığımız çalışmalarda kaledeki surların kalınlığını tespit etmiş olduk. Bu, bizim açımızdan çok önemliydi. Surların kalınlığının 4 metre 25 santimetre olduğunu belirledik. Önemli olan başka bir husus ise hem dıştan hem de içten taş kaplamalı olarak dizayn edilmesiydi. Genelde surun iç kısımları sade bırakılırdı ama burada hem içten hem de dıştan yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan bazalt taşı getirilerek burada ikili taş kullanılmıştı. Bunlar önemli tespitler arasında yer alıyordu." diye konuştu.Kazılarda batıya doğru devam eden surun hemen bitiminde temel seviyesindeki burç kalıntılarına da rastladıklarını belirten Çavuşoğlu, şu bilgileri verdi: "Kazılarda katkımız olacak Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu ise ızgara planlı antik kentte yapılan kazıların buluntular açısından çok bereketli geçtiğini ifade etti. Alanda kitabelerin bulunmasının sevincini yaşadıklarını anlatan Mehmetbeyoğlu, "Bölge açısından bakıldığı zaman sur duvarlarında dört kitabenin olduğu belki tek ören yeri. Doğu Anadolu Bölgesindeki tek ızgara tipli kent planın yapıldığı ender bir yer olan Zernaki Tepe'deki kazı çalışmalarında arkadaşlarımız aynı zamanda bir küp buldular ayrıca burç temeli de gün yüzüne çıkarıldı. Arkadaşlarımız teknik çalışmalarını sürdürüyor. Erciş Kaymakamlığı ve Erciş Belediyesi olarak devam eden kazı çalışmalarına katkılarımız devam edecek." dedi Zernaki Tepe ileriki yıllarda kazı çalışmasını tamamladığında ilçe ve ile turizm açısında önemli katkıları olacaktır. Haber: Ümit SARGUT 
Zerneki tepe tarih fışkırıyor

Erciş'te bulunan ve toplu konut anlayışının bölgedeki ilk örneklerinden biri olduğu değerlendirilen ızgara planlı kent kalıntısındaki kalede eski dönemlere dair net bilgilerin elde edilmesine katkı sağlayacak burç temeli ile küp ortaya çıkarıldı.Yukarı Işıklı Mahallesi'ndeki Zernaki Tepe'de yaklaşık 2,5 kilometre uzunluğa ve 1,5 kilometre genişliğe sahip alanda Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.
Van Müze Müdürlüğünün başkanlığında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu'nun danışmanlığında yürütülen kazılara, Erciş Kaymakamlığı ve Erciş Belediyesi de destek veriyor..Daha önce Aramice kitabeler, seramik parçaları, 4 metre genişlik ve 6 metre yüksekliğinde sur ile kırlangıç sistemiyle depreme dayanıklı hale getirilen duvarların ortaya çıkarıldığı ızgara planlı antik kent kalıntısında şimdi de burç (kale duvarlarından daha yüksek, yuvarlak, dört köşe veya çok köşeli kale çıkıntısı) temeli ile küp bulundu.Burç temeli koruma altına alındı, küp ise incelenmek üzere Van Müze Müdürlüğüne götürüldü.Kazılarda tespit edilen Aramice kitabelerin çözümlenmesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini anlatan Çavuşoğlu, "Bu yıl yaptığımız çalışmalarda kaledeki surların kalınlığını tespit etmiş olduk. Bu, bizim açımızdan çok önemliydi. Surların kalınlığının 4 metre 25 santimetre olduğunu belirledik. Önemli olan başka bir husus ise hem dıştan hem de içten taş kaplamalı olarak dizayn edilmesiydi. Genelde surun iç kısımları sade bırakılırdı ama burada hem içten hem de dıştan yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan bazalt taşı getirilerek burada ikili taş kullanılmıştı. Bunlar önemli tespitler arasında yer alıyordu." diye konuştu.Kazılarda batıya doğru devam eden surun hemen bitiminde temel seviyesindeki burç kalıntılarına da rastladıklarını belirten Çavuşoğlu, şu bilgileri verdi:
"Kazılarda katkımız olacak
Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu ise ızgara planlı antik kentte yapılan kazıların buluntular açısından çok bereketli geçtiğini ifade etti.
Alanda kitabelerin bulunmasının sevincini yaşadıklarını anlatan Mehmetbeyoğlu, "Bölge açısından bakıldığı zaman sur duvarlarında dört kitabenin olduğu belki tek ören yeri. Doğu Anadolu Bölgesindeki tek ızgara tipli kent planın yapıldığı ender bir yer olan Zernaki Tepe'deki kazı çalışmalarında arkadaşlarımız aynı zamanda bir küp buldular ayrıca burç temeli de gün yüzüne çıkarıldı. Arkadaşlarımız teknik çalışmalarını sürdürüyor. Erciş Kaymakamlığı ve Erciş Belediyesi olarak devam eden kazı çalışmalarına katkılarımız devam edecek." dedi
Zernaki Tepe ileriki yıllarda kazı çalışmasını tamamladığında ilçe ve ile turizm açısında önemli katkıları olacaktır.
Haber: Ümit SARGUT 

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ercisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.