Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

ERCİŞ’TE KOYUN KIRKMA DÖNEMİ BAŞLADI

Kültür 01.08.2023 - 18:50, Güncelleme: 01.08.2023 - 18:50 1564+ kez okundu.
 

ERCİŞ’TE KOYUN KIRKMA DÖNEMİ BAŞLADI

KOYUN KIRKMA DÖNEMİ
Erciş’te yaylalarda koyun kırkma mesaisi başladı. Erciş merkeze bağlı Mağara köyünde bulunan yaylalarda geleneksel yöntemlerle yapılan koyun kırkma işlemi başladı. Yaz boyunca bölgede otlayan koyunların sıcak havadan dolayı oluşabilecek hastalıklardan korunması için her yıl yapılan bu uygulama ile yaklaşık 300 koyun kırklık makası ile yünlerinden kurtuluyor. Kırkıldıktan sonra et ve süt verimi artan koyunların üzerinden çıkan yünler ise kimi zaman satışa sunulurken, kimi zaman da yastık ve yorgan olarak değerlendiriliyor. Yaylalara çıkardığı koyunlarını geleneksek yöntemle kırkan Emin Çelik, “Koyun kırkmanın tam zamanı. Bugün 50 tane koyunu bitirdik. 2 veya 3 gün içinde hepsini bitirmeyi düşünüyoruz. 260 tane koyun var. 8 yaşından beri bu işi yapıyorum. Biz bu işlemi yapmazsak hayvanlar uyuz oluyoruz. Terleme oluyor ve gelişemiyorlar. Bizler de emeğimiz boşa çıkmasın diye koyunları kırkıyoruz. Kırktığımız yünleri götürüp temizliyoruz. İhtiyacı olan satıyor, olmayan da yorgan ve yastık yapıyor” dedi. (Haber: Sadiye YİGİT)
KOYUN KIRKMA DÖNEMİ
Erciş’te yaylalarda koyun kırkma mesaisi başladı. Erciş merkeze bağlı Mağara köyünde bulunan yaylalarda geleneksel yöntemlerle yapılan koyun kırkma işlemi başladı. Yaz boyunca bölgede otlayan koyunların sıcak havadan dolayı oluşabilecek hastalıklardan korunması için her yıl yapılan bu uygulama ile yaklaşık 300 koyun kırklık makası ile yünlerinden kurtuluyor. Kırkıldıktan sonra et ve süt verimi artan koyunların üzerinden çıkan yünler ise kimi zaman satışa sunulurken, kimi zaman da yastık ve yorgan olarak değerlendiriliyor.
Yaylalara çıkardığı koyunlarını geleneksek yöntemle kırkan Emin Çelik, “Koyun kırkmanın tam zamanı. Bugün 50 tane koyunu bitirdik. 2 veya 3 gün içinde hepsini bitirmeyi düşünüyoruz. 260 tane koyun var. 8 yaşından beri bu işi yapıyorum. Biz bu işlemi yapmazsak hayvanlar uyuz oluyoruz. Terleme oluyor ve gelişemiyorlar. Bizler de emeğimiz boşa çıkmasın diye koyunları kırkıyoruz. Kırktığımız yünleri götürüp temizliyoruz. İhtiyacı olan satıyor, olmayan da yorgan ve yastık yapıyor” dedi.
(Haber: Sadiye YİGİT)

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ercisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.