Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

ERCİŞ’TE KURUT KEŞK ZAMANI

Kültür 01.08.2023 - 18:53, Güncelleme: 01.08.2023 - 19:01 1801+ kez okundu.
 

ERCİŞ’TE KURUT KEŞK ZAMANI

KURUT KEŞK DÖNEMİ
Erciş’te bu aralar kurut keşk zamanı. Havalar iyicene ısınınca ev hanımları yöresel yemekleri olan keledoş yemeğinin ana malzemesi olan kurut için kolları sıvadılar.  Genelde her ailenin evinde bulunan bu kurut yaş çökelekten yapılıyor. Süt önce yoğurt haline getirilir daha sonra ayran haline getirilir.  Ayran haline getirildikten sonra ısıtılarak yaş çökelek elde ediliyor. Yaş çökelek maharetli ellerde şekil alındıktan sonra güneşte kurutulur.  Kuruyan kurut genelde Doğu yöresine ait keledoş,dolma gibi yemeklerin olmazsa olmazı malzemesi oluyor. Orta Asya kökenli lezzetlerden biri olan Kurut, yağsız yoğurdun tuzlanarak güneşte kurutulmasından elde edilen bir çeşit peynir türüdür .Ülkemizde de Gurut veya Keş peyniri olarakta bilinir. Kurut kemik yapısı, kas büyümesi, kas gerginliği, sinir iletimi, kalbin düzenli çalışması, gebelikte süt artırımına yardımcı olması gibi faydalar da sağlamaktadır. Özellikle düşük gelirli halkın yiyeceği olan kurutun kadınlar ve çocuklara faydası fazladır.(Haber: Sadiye YİGİT)
KURUT KEŞK DÖNEMİ

Erciş’te bu aralar kurut keşk zamanı. Havalar iyicene ısınınca ev hanımları yöresel yemekleri olan keledoş yemeğinin ana malzemesi olan kurut için kolları sıvadılar. 
Genelde her ailenin evinde bulunan bu kurut yaş çökelekten yapılıyor. Süt önce yoğurt haline getirilir daha sonra ayran haline getirilir. 
Ayran haline getirildikten sonra ısıtılarak yaş çökelek elde ediliyor. Yaş çökelek maharetli ellerde şekil alındıktan sonra güneşte kurutulur. 
Kuruyan kurut genelde Doğu yöresine ait keledoş,dolma gibi yemeklerin olmazsa olmazı malzemesi oluyor. Orta Asya kökenli lezzetlerden biri olan Kurut, yağsız yoğurdun tuzlanarak güneşte kurutulmasından elde edilen bir çeşit peynir türüdür .Ülkemizde de Gurut veya Keş peyniri olarakta bilinir. Kurut kemik yapısı, kas büyümesi, kas gerginliği, sinir iletimi, kalbin düzenli çalışması, gebelikte süt artırımına yardımcı olması gibi faydalar da sağlamaktadır. Özellikle düşük gelirli halkın yiyeceği olan kurutun kadınlar ve çocuklara faydası fazladır.(Haber: Sadiye YİGİT)

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ercisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.