Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

ERCİŞ’TE SONDAJ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Ekonomi 16.08.2023 - 10:48, Güncelleme: 16.08.2023 - 10:48 2121+ kez okundu.
 

ERCİŞ’TE SONDAJ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

SONDAJ ÇALIŞMALARI
Erciş’te son yıllarda sondaj çalışmaları hız kazandı. Su sondajı, zeminin jeolojik yapısına uygun olarak havalı ya da çamur dolaşımı ile yapılan kuyu açma çalışmasıdır. Kuyu açılma işlemi yapıldıktan sonra, açılan kuyunun hidrolojik özelliklerine uygun olacak şekilde projelendirme yapılır. Özel sondaj boruları ile kuyunun kılıf borulaması yapılır. Sert kayalık ortamlarda kullanılan su sondajlama tekniği ile yumuşak zeminlerde kullanılan su sondajlama tekniği birbirinden farklıdır. Su sondajının mantığı; yeraltının belirli bir derinliğinde yer alan suya ulaşmak ve bunu pompa ile çekmek suretiyle işlem yapılmasıdır. Yapılacak su çekim işleminde, kuyunun yıkılmaması önemlidir. Bunun için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Kuyunun kaliteli düzeyi, kullanılan boru çapı, borunun cinsi, projenin uygunluğu, çakıl zarfının kalınlığı ve uygulanan su sondajı tekniklerine göre değişmektedir. Sondaj vurma talebinde bulunan kişi sayısı oldukça fazla arttı. Bir yıl öncesinde sıranın ona gelmesini bekleyen çiftçilerin sayısı oldukça fazladır. Şu sıralarda Erciş’te Taşlıçay Mahallesi’nde sondaj çalışmalarını devam ettiren Yakup Usta ”Sabah 5'te işbaşı yapıyorum akşam saat 10-11'e kadar çalışıyorum. Cep telefonuma gelen aramalara bile cevap veremiyorum çok yoğun olduğum için cevap veremiyorum. Şu anda bu mahallede bu sondaj çalışması bittiğinde daha üç kişi burada sırada bekliyor. Bugün sabah bu sondaja başladık akşam sekizde biter. Arıza olmadığı sürece şartlar iyi olursa günde bir sondaj çalışması yapıyoruz bitirip sahibine teslim ediyoruz. Bu mahallede yerin ilk yirmi metresi toprak ve pomza olarak devam ediyor ondan sonra yetmiş seksen metre taşlık bölgesi önümüzdeki zorlu mesafede çalışıyoruz ve bu alanda gerekli olan suyu buluyoruz. Suyu bulduğunda kaç dönüm araziye yeter olduğunu az çok tahmin ediyorum kuru tarım yapılan yerler su ile tanınmış oluyor. Bu sayede insanlar kendi topraklarını kendi çocukları ve aileleri ile birlikte işletmeye çalışıyorlar Böylece batıda çalışmaya giden insanlar burada aileleri ile birlikte yaşıyor parasını da buradan kazanıyorlar. Batıdan kazandıklarından daha fazla kazanıyorlar. Buda aileler için daha iyi oluyor. Böyle olumlu sonuçlar alınca bize sondaja talep artıyor. Bu talepleri karşılamak için çok fazla çalışıyoruz yinede yetişemiyoruz.” dedi. Yaklaşık bir yıldır sondaj çalışması için sıra bekleyen Güledin Dinç ise “Sürekli bu arkadaşları arayıp duruyorum bugün burada onlara ulaştım bana iki gün sonra için söz verdiler. İnşallah bu kez gelecekler. Tarlam yüz elli dönümdür kuru tarım yapınca masrafını kurtarmıyor. Eğer sondaj sonuç verirse yüz elli dönüm sulu tarım bize çok büyük fayda sağlayacak, inşallah en kısa zamanda sondaj çalışmaları başlar ve biter.” dedi.(Haber: Sadiye YİGİT)
SONDAJ ÇALIŞMALARI

Erciş’te son yıllarda sondaj çalışmaları hız kazandı. Su sondajı, zeminin jeolojik yapısına uygun olarak havalı ya da çamur dolaşımı ile yapılan kuyu açma çalışmasıdır. Kuyu açılma işlemi yapıldıktan sonra, açılan kuyunun hidrolojik özelliklerine uygun olacak şekilde projelendirme yapılır. Özel sondaj boruları ile kuyunun kılıf borulaması yapılır.
Sert kayalık ortamlarda kullanılan su sondajlama tekniği ile yumuşak zeminlerde kullanılan su sondajlama tekniği birbirinden farklıdır.
Su sondajının mantığı; yeraltının belirli bir derinliğinde yer alan suya ulaşmak ve bunu pompa ile çekmek suretiyle işlem yapılmasıdır. Yapılacak su çekim işleminde, kuyunun yıkılmaması önemlidir. Bunun için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Kuyunun kaliteli düzeyi, kullanılan boru çapı, borunun cinsi, projenin uygunluğu, çakıl zarfının kalınlığı ve uygulanan su sondajı tekniklerine göre değişmektedir. Sondaj vurma talebinde bulunan kişi sayısı oldukça fazla arttı. Bir yıl öncesinde sıranın ona gelmesini bekleyen çiftçilerin sayısı oldukça fazladır. Şu sıralarda Erciş’te Taşlıçay Mahallesi’nde sondaj çalışmalarını devam ettiren Yakup Usta ”Sabah 5'te işbaşı yapıyorum akşam saat 10-11'e kadar çalışıyorum. Cep telefonuma gelen aramalara bile cevap veremiyorum çok yoğun olduğum için cevap veremiyorum. Şu anda bu mahallede bu sondaj çalışması bittiğinde daha üç kişi burada sırada bekliyor. Bugün sabah bu sondaja başladık akşam sekizde biter. Arıza olmadığı sürece şartlar iyi olursa günde bir sondaj çalışması yapıyoruz bitirip sahibine teslim ediyoruz. Bu mahallede yerin ilk yirmi metresi toprak ve pomza olarak devam ediyor ondan sonra yetmiş seksen metre taşlık bölgesi önümüzdeki zorlu mesafede çalışıyoruz ve bu alanda gerekli olan suyu buluyoruz.
Suyu bulduğunda kaç dönüm araziye yeter olduğunu az çok tahmin ediyorum kuru tarım yapılan yerler su ile tanınmış oluyor. Bu sayede insanlar kendi topraklarını kendi çocukları ve aileleri ile birlikte işletmeye çalışıyorlar Böylece batıda çalışmaya giden insanlar burada aileleri ile birlikte yaşıyor parasını da buradan kazanıyorlar. Batıdan kazandıklarından daha fazla kazanıyorlar. Buda aileler için daha iyi oluyor.
Böyle olumlu sonuçlar alınca bize sondaja talep artıyor. Bu talepleri karşılamak için çok fazla çalışıyoruz yinede yetişemiyoruz.” dedi. Yaklaşık bir yıldır sondaj çalışması için sıra bekleyen Güledin Dinç ise “Sürekli bu arkadaşları arayıp duruyorum bugün burada onlara ulaştım bana iki gün sonra için söz verdiler. İnşallah bu kez gelecekler. Tarlam yüz elli dönümdür kuru tarım yapınca masrafını kurtarmıyor. Eğer sondaj sonuç verirse yüz elli dönüm sulu tarım bize çok büyük fayda sağlayacak, inşallah en kısa zamanda sondaj çalışmaları başlar ve biter.” dedi.(Haber: Sadiye YİGİT)

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ercisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.