ERCİŞ VAN GÖLÜ SAHİLİ MİKROBİYALİT KIYILARA DÖNDÜ
ERCİŞ VAN GÖLÜ SAHİLİ MİKROBİYALİT KIYILARA DÖNDÜ
Van Gölü'nde etkisini artıran su çekilmesi, Erciş kıyı şeridini adeta mikrobiyalit kıyılara çevirdi
Van Gölü'nde etkisini artıran su çekilmesi, Erciş kıyı şeridini adeta mikrobiyalit kıyılara çevirdi.
Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak kuraklık nedeniyle alan kaybetmeye devam ediyor. Geçen yıl bölge, önceki yıllara oranla daha fazla yağış almasına rağmen Van Gölü'nde suyun yükselmesi istenen seviyede olmadı. Göl suyunun çekilmesiyle, göl tabanındaki mikrobiyalitler de gün yüzüne çıkıyor. Bilimsel olarak "biyojenik karbonat yapılar" olarak tanımlanan mikrobiyalitler, suyun dibinde oluşan ve sadece çok az sayıda gölde görülebilen doğal yapılar olarak biliniyor. Van Gölü, bu açıdan dünyada eşine az rastlanır zenginliğe sahip. Ancak göl suyunun gerilemesiyle birlikte daha önce su altında kalan bu yapılar, artık kıyılarda açık şekilde gözlemlenebiliyor.
Erciş kıyılarında farklı boyut ve şekillerde ortaya çıkan çok sayıda mikrobiyalit, hem görsel bir şölen sunuyor hem de göldeki değişimin somut bir göstergesi oluyor. Özellikle Erciş merkez mahalleleri Tekevler ve Alkanat Mahallelerinin kıyılarında, farklı boyut ve şekillerde çok sayıda mikrobiyalit gün yüzüne çıktı. Mikrobiyalitlerin bazıları ise 1 metreyi aşan boylarıyla dikkat çekiyor. Tekevler Mahalesi’nin kıyı şeridini ziyaret eden vatandaşlardan Fatih Beder, geçen yıl daha az olan mikrobiyalitlerin bu yıl ciddi şekilde çoğaldığını belirterek, "Manzara çok güzel ama gölün bu şekilde çekilmeye devam etmesi bizleri endişelendiriyor. Biz burada fotoğraf çekiyoruz manzara çok güzel. Bu su çekilmesinin bir an son bumasını istiyoruz" dedi.
Mikrobiyalitlerin kıyı şeridini değiştirdiğini aktaran Salih Marufoğlu isimli vatandaş da, "Her geçen yıl göl daha da geri çekiliyor. Mikrobiyalitler ortaya çıktıkça manzara değişiyor. Geçen yıllarda ortaya çıkan mikrobiyalitler kuma gömülmüş yenileri kıyı sahilinde boy gösteriyor. Van Gölü için birşeyler geç olmadan yapmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Bilim insanları tarafından gölün ekolojik dengesinin bozulduğuna işaret edilen bu durum, dalış turizmi açısından yeni alanlar sunarken, bölge halkı için ise kaygı verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor. (Haber:Sadiye YİGİT)
Van HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.