VAN GÖLÜ HAVZASINDA KAR SEVİNCİ: ERCİŞ’TE BU KIŞ YÜZLER GÜLDÜ
VAN GÖLÜ HAVZASINDA KAR SEVİNCİ: ERCİŞ’TE BU KIŞ YÜZLER GÜLDÜ
Van Gölü havzasında bu kış etkili olan kar yağışları bölgede memnuniyet yarattı
Van Gölü havzasında bu kış etkili olan kar yağışları bölgede memnuniyet yarattı. Özellikle Erciş’te önceki yıllara kıyasla fazlasıyla yağan kar, başta çiftçiler ve besiciler olmak üzere vatandaşların yüzünü güldürdü.
Uzmanlar, yoğun kar yağışının yer altı su kaynakları ve barajlar açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerken, bahar aylarında tarımsal verimliliğe olumlu yansımalarının beklendiğini ifade ediyor. Ercişli vatandaşlar ise uzun süredir bu denli bereketli bir kış yaşanmadığını belirterek, karın hem doğaya hem de bölge ekonomisine can suyu olacağını dile getirdi.
Yetkililer, kar yağışının ulaşımda zaman zaman aksamalara neden olsa da genel olarak bölge için sevindirici bir gelişme olduğunu vurguladı. Van Gölü havzasında etkisini sürdüren kış şartlarının önümüzdeki günlerde de aralıklarla devam etmesi bekleniyor.
Kar Bereketi İnci Kefalinin Umudu Oldu
Van Gölü Havzası’nda bu yıl etkili olan kar yağışları, bölge için olduğu kadar Van Gölü’nün endemik türü olan inci kefali balıkları için de umut oldu. Uzmanlar, kar yağışının bol olmasının gölü besleyen akarsu ve derelerde su seviyesini artırarak inci kefalinin üreme sürecine olumlu katkı sunduğunu belirtiyor.
Özellikle ilkbahar aylarında eriyen kar sularının, inci kefalinin üreme göçü yaptığı tatlı su kaynaklarını zenginleştirdiği ifade ediliyor. Bu durum, yumurtlama alanlarının genişlemesine ve yavru balıkların hayatta kalma oranının artmasına katkı sağlıyor.
Bölge balıkçıları da kar yağışının bol olmasından memnun. Balıkçılar, son yıllarda yaşanan kuraklığın inci kefali popülasyonunu olumsuz etkilediğini, bu yılki kar bereketinin ise Van Gölü ekosistemi için sevindirici bir gelişme olduğunu dile getiriyor.
Yetkililer, inci kefalinin korunması için av yasağı dönemlerine uyulmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, doğal dengenin korunmasıyla Van Gölü’nün canlılığının sürdürülebileceğini vurguladı. (Haber:Sadiye YİGİT)
Van HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.



