Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

MEYVE AĞAÇLARINDA AŞILAMA VE İLAÇLAMA DÖNEMİ BAŞLADI

Gündem 25.04.2023 - 18:22, Güncelleme: 25.04.2023 - 18:27 3986+ kez okundu.
 

MEYVE AĞAÇLARINDA AŞILAMA VE İLAÇLAMA DÖNEMİ BAŞLADI

MEYVE AĞAÇLARINDA MEVSİMSEL İŞLER
Erciş merkez ve kırsal mahallelerinde kaliteli ve nitelikli meyve alımı için elma, armut, kayısı, erik, kiraz, ayva ve vişne ağaçları aşılanma yapıldı. Sıra bu meyve ağaçlarının ilaçlanmasına geldi. Ercişli meyve üreticileri, yaşlı ve düşük rekoltede meyve veren ağaçların yüksek kalitede ürün vermesi için bahar mevsiminde kalem ve yarma aşılarını yapmaya başladı. Çevreye ve yeşile duyarlılığı nedeniyle ağaçları aşılamayı sürdüren Sait Kardaş, aşılama dönemine girdiklerini belirterek, “Bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte bağ ve bahçelerimizde çalışmalarımızı artırdık. Bahçe temizliğinden sonra aşılamaya geçtik. Yılın bu mevsiminde aşılama yapıyoruz. Bölgede yaptığımız aşı türü kalem aşısıdır. Ağaçlara sırasıyla vatandaşlardan gelen taleplere göre değişik türlerde erik, kayısı, şeftali aşıları yapıyorum. Bunun yanı sıra kiraz, ayva, vişne aşıları da nadir olarak yapıyorum. Aşı yapılan ağacın meyveleri hem daha lezzetli hem de normallerine göre daha kısa zamanda çok meyve veriyor. Aşılama süreci çok önemlidir.. Dikkatle yapılması gerekir. Aşılama çalışmalarımızın sonuna geldik.Şimdi ise verimi artırmak ve kalıcılığı sağlamak için ilaçlamaları zamanında yapmak gerekir  Aslında meyve bahçelerinin bakımı sonbaharda yapılmaya başlanır.    Son baharda meyve ağaçları yüzde yetmiş yaprak döktükten sonra bordu bulamacı yapılır. İlk baharda budama yapıldıktan sonra meyve ağaçları çiçek açmadan önce bir daha bordo bulamacı yapılır.  Sonrasında çapalama ve gübre yapılır .Mayıs ayının sonunda yani meyveler fındık büyüklüğüne gelince iç kurdu ve yaprak biti ilaçlamaları yapılır. 15 gün arayla tekrarlanır. Gerektiğinde mantar ilaçlamaları yapılır.” dedi. Erciş ilçe olarak son yıllarda meyve yetiştiriciliği alanında önemli bir yol kat etti. Uzun yıllar öğretmenlik ve idarecilik yapan Nusret Çelebi emekli olduktan sonra tüm boş zamanlarını bahçesinde meyve ağaçları ile geçiriyor. Çelebi‘’ bu işe önce bir iki ağaç dikerek evin önünde  meyvemiz olsun dedik. Sonrasında bu işi sevdim köyde en değerli arazime meyve ağaçlarını diktim. Her gün bunlarla ilgilendim. İlgilenirken zevk aldım. Daha da çok ilgilenmeye başladım. Karların erimesi ile beraber bahçedeki meyve ağaçları ile ilgilenmeye başlıyorum. Bu ilgilenme  meyve hasadına kadar devam ediyor. Emekli olup sıkılacağımı düşünürken bu meyve bahçesi benim için çok önemli uğraş oldu’’ dedi (Sadiye YİGİT). 
MEYVE AĞAÇLARINDA MEVSİMSEL İŞLER

Erciş merkez ve kırsal mahallelerinde kaliteli ve nitelikli meyve alımı için elma, armut, kayısı, erik, kiraz, ayva ve vişne ağaçları aşılanma yapıldı. Sıra bu meyve ağaçlarının ilaçlanmasına geldi.
Ercişli meyve üreticileri, yaşlı ve düşük rekoltede meyve veren ağaçların yüksek kalitede ürün vermesi için bahar mevsiminde kalem ve yarma aşılarını yapmaya başladı. Çevreye ve yeşile duyarlılığı nedeniyle ağaçları aşılamayı sürdüren Sait Kardaş, aşılama dönemine girdiklerini belirterek, “Bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte bağ ve bahçelerimizde çalışmalarımızı artırdık. Bahçe temizliğinden sonra aşılamaya geçtik. Yılın bu mevsiminde aşılama yapıyoruz. Bölgede yaptığımız aşı türü kalem aşısıdır. Ağaçlara sırasıyla vatandaşlardan gelen taleplere göre değişik türlerde erik, kayısı, şeftali aşıları yapıyorum. Bunun yanı sıra kiraz, ayva, vişne aşıları da nadir olarak yapıyorum. Aşı yapılan ağacın meyveleri hem daha lezzetli hem de normallerine göre daha kısa zamanda çok meyve veriyor. Aşılama süreci çok önemlidir.. Dikkatle yapılması gerekir. Aşılama çalışmalarımızın sonuna geldik.Şimdi ise verimi artırmak ve kalıcılığı sağlamak için ilaçlamaları zamanında yapmak gerekir 
Aslında meyve bahçelerinin bakımı sonbaharda yapılmaya başlanır.
   Son baharda meyve ağaçları yüzde yetmiş yaprak döktükten sonra bordu bulamacı yapılır. İlk baharda budama yapıldıktan sonra meyve ağaçları çiçek açmadan önce bir daha bordo bulamacı yapılır. 
Sonrasında çapalama ve gübre yapılır .Mayıs ayının sonunda yani meyveler fındık büyüklüğüne gelince iç kurdu ve yaprak biti ilaçlamaları yapılır. 15 gün arayla tekrarlanır. Gerektiğinde mantar ilaçlamaları yapılır.” dedi.
Erciş ilçe olarak son yıllarda meyve yetiştiriciliği alanında önemli bir yol kat etti. Uzun yıllar öğretmenlik ve idarecilik yapan Nusret Çelebi emekli olduktan sonra tüm boş zamanlarını bahçesinde meyve ağaçları ile geçiriyor. Çelebi‘’ bu işe önce bir iki ağaç dikerek evin önünde  meyvemiz olsun dedik. Sonrasında bu işi sevdim köyde en değerli arazime meyve ağaçlarını diktim. Her gün bunlarla ilgilendim. İlgilenirken zevk aldım. Daha da çok ilgilenmeye başladım. Karların erimesi ile beraber bahçedeki meyve ağaçları ile ilgilenmeye başlıyorum. Bu ilgilenme  meyve hasadına kadar devam ediyor. Emekli olup sıkılacağımı düşünürken bu meyve bahçesi benim için çok önemli uğraş oldu’’ dedi (Sadiye YİGİT). 

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ercisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.