Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Van’da 2023 yılında 164 hasta ambulans helikopterle taşındı

Sağlık 30.11.2023 - 16:33, Güncelleme: 30.11.2023 - 16:33 945+ kez okundu.
 

Van’da 2023 yılında 164 hasta ambulans helikopterle taşındı

Sağlık Bakanlığı tarafından acil sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere Van’da konuşlandırılan ambulans helikopter, 2023 yılı süresince 164 hasta taşıdı.
Sağlık Bakanlığı tarafından acil sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere Van’da konuşlandırılan ambulans helikopter, 2023 yılı süresince 164 hasta taşıdı. Van’da 2014 yılından bu yana acil hasta naklinde meteorolojik şartlar nedeniyle yaşanan sorunlar, ambulans helikopterin hizmete alınmasıyla sona erdi. Van başta olmak üzere; Hakkari, Bitlis, Iğdır, Ağrı ve Muş gibi çevre illere de hizmet veren ambulans helikopter, zorlu durumlarda hasta naklini sorunsuz gerçekleştiriyor. Coğrafi şartlardan dolayı kış şartlarının çetin geçtiği Van’da; geçtiğimiz yıl 109 hasta, 2023 yılı içinde ise 164 hastanın ambulans helikopterle transfer edildiği bildirildi. İHA muhabirine konuşan İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Mehmet Tatlı, Türkiye’de ambulans helikopter hizmetinin 2008 yılında başladığını hatırlattı. Ardından ülkenin coğrafi şartları, nüfus yoğunluğu ve meteorolojik şartları göz önünde bulundurularak 13 adet ambulans helikopterle hizmet verildiğini ifade eden Başkan Tatlı, “Van ilimizdeki helikopter ambulansımız Hakkari, Bitlis, Iğdır illeriyle birlikte Muş ve Ağrı’da bölgesel olarak hizmetlerini sağlamaktadır. Helikopter ambulanslarımız gündoğumu ve günbatımı arasında hizmet vermekte olup, yakıt ikmali yapmadan 400 kilometre mesafeye kadar hasta naklini gerçekleştirebilmektedir. Helikopterimiz iki buçuk saat havada kalabilmektedir. Yakıt ikmali yaparak da bu süre ve mesafe artırılmaktadır. Helikopter ambulanslarımızda hekim, yardımcı sağlık personeli, sorumlu pilot ve yardımcı pilot olmak üzere toplamda 4 görevli bulunmaktadır. Helikopter ambulanslarımızın sevk ve idaresi de yine 112 Komuta Kontrol Merkezinden sağlanmaktadır” dedi. “Havadayken yoğun bakım hizmeti veriyor” Helikopter ambulansında her türlü tıbbi cihazın bulunduğunu ve havadayken adeta bir yoğun bakım hizmeti verdiğini dile getiren Tatlı, “Yeni doğanlar için kuvöz ve yenidoğan ventilatör malzemeleri de yine helikopter ambulansında bulunmaktadır. Helikopterlerimizde her türlü acil müdahale eksiksiz bir şekilde yapılmaktadır. Kar nedeniyle yolları kapanan köylerden gebe ve bebeklerin hastanelere nakledilmesi, organ nakli için organların en kısa sürede ulaştırılması, kara yoluna direkt inerek trafik kazalarında ağır yaralıların en kısa sürede hastanelerin acil servislerine ve yoğun bakımlarına taşınmasında kullanılmış bulmaktadır. En fazla taşıdığımız grup ise kalp hastalarıdır” diye konuştu. Van’da helikopter ambulans kullanımını her geçen gün artırdıklarını ifade eden Tatlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “2022 yılında toplam 109 vaka taşıyan helikopter ambulansımız, 2023 yılında ise 164 vaka taşımıştır. Her geçen gün özellikle Bahçesaray ilçemiz başta olmak üzere Çatak, Erciş ve Başkale gibi uzak ilçelerimizden hasta nakil hizmetinde kullanılmaktadır.”
Sağlık Bakanlığı tarafından acil sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere Van’da konuşlandırılan ambulans helikopter, 2023 yılı süresince 164 hasta taşıdı.

Sağlık Bakanlığı tarafından acil sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere Van’da konuşlandırılan ambulans helikopter, 2023 yılı süresince 164 hasta taşıdı.
Van’da 2014 yılından bu yana acil hasta naklinde meteorolojik şartlar nedeniyle yaşanan sorunlar, ambulans helikopterin hizmete alınmasıyla sona erdi. Van başta olmak üzere; Hakkari, Bitlis, Iğdır, Ağrı ve Muş gibi çevre illere de hizmet veren ambulans helikopter, zorlu durumlarda hasta naklini sorunsuz gerçekleştiriyor. Coğrafi şartlardan dolayı kış şartlarının çetin geçtiği Van’da; geçtiğimiz yıl 109 hasta, 2023 yılı içinde ise 164 hastanın ambulans helikopterle transfer edildiği bildirildi.
İHA muhabirine konuşan İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Mehmet Tatlı, Türkiye’de ambulans helikopter hizmetinin 2008 yılında başladığını hatırlattı. Ardından ülkenin coğrafi şartları, nüfus yoğunluğu ve meteorolojik şartları göz önünde bulundurularak 13 adet ambulans helikopterle hizmet verildiğini ifade eden Başkan Tatlı, “Van ilimizdeki helikopter ambulansımız Hakkari, Bitlis, Iğdır illeriyle birlikte Muş ve Ağrı’da bölgesel olarak hizmetlerini sağlamaktadır. Helikopter ambulanslarımız gündoğumu ve günbatımı arasında hizmet vermekte olup, yakıt ikmali yapmadan 400 kilometre mesafeye kadar hasta naklini gerçekleştirebilmektedir. Helikopterimiz iki buçuk saat havada kalabilmektedir. Yakıt ikmali yaparak da bu süre ve mesafe artırılmaktadır. Helikopter ambulanslarımızda hekim, yardımcı sağlık personeli, sorumlu pilot ve yardımcı pilot olmak üzere toplamda 4 görevli bulunmaktadır. Helikopter ambulanslarımızın sevk ve idaresi de yine 112 Komuta Kontrol Merkezinden sağlanmaktadır” dedi.

“Havadayken yoğun bakım hizmeti veriyor”
Helikopter ambulansında her türlü tıbbi cihazın bulunduğunu ve havadayken adeta bir yoğun bakım hizmeti verdiğini dile getiren Tatlı, “Yeni doğanlar için kuvöz ve yenidoğan ventilatör malzemeleri de yine helikopter ambulansında bulunmaktadır. Helikopterlerimizde her türlü acil müdahale eksiksiz bir şekilde yapılmaktadır. Kar nedeniyle yolları kapanan köylerden gebe ve bebeklerin hastanelere nakledilmesi, organ nakli için organların en kısa sürede ulaştırılması, kara yoluna direkt inerek trafik kazalarında ağır yaralıların en kısa sürede hastanelerin acil servislerine ve yoğun bakımlarına taşınmasında kullanılmış bulmaktadır. En fazla taşıdığımız grup ise kalp hastalarıdır” diye konuştu.
Van’da helikopter ambulans kullanımını her geçen gün artırdıklarını ifade eden Tatlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2022 yılında toplam 109 vaka taşıyan helikopter ambulansımız, 2023 yılında ise 164 vaka taşımıştır. Her geçen gün özellikle Bahçesaray ilçemiz başta olmak üzere Çatak, Erciş ve Başkale gibi uzak ilçelerimizden hasta nakil hizmetinde kullanılmaktadır.”

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ercisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.