Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

KÜRESEL ISINMANIN İNCİ KEFALİ GÖÇÜNE ETKİLERİ

Yaşam 10.05.2023 - 08:17, Güncelleme: 11.05.2023 - 18:33 1874+ kez okundu.
 

KÜRESEL ISINMANIN İNCİ KEFALİ GÖÇÜNE ETKİLERİ

KÜRESEL ISINMA VE İNCİ KEFALİ
Küresel ısınmanın sebep olduğu ve bölgemizde de doğal dengenin bozulması ile ortaya çıkan kuraklık sonrası oluşan doğa ve çevre sorunları İlçemiz Erciş ve Balık Bendi’mizi de vurdu. İnci Kefali göçünün en yoğun olduğu ve en iyi gözlemlendiği Balık Bendi’nde suyun azlığı dikkatlerden kaçmıyor. Deliçay’ın su debisindeki düşüş üreme amacıyla Van Gölü’nden Deliçay’a göç edecek Van Gölü’nün endemik tek canlısı olan İnci Kefali’nin yaşam dünyası olan su miktarının azalması nedeniyle sudaki oksijenin azalması sonucu balık ölümlerine sebep olacağı tahmin edilmektedir. Sorunun aşılması ise ancak su miktarının artması ile çözülebilir. Yetkililerin sorunun çözümü için alınabilecek tedbirleri şimdiden planlanması gerekmektedir. Özelikle bu yıl yağışların yetersiz olması deliçay havzasında biriken suyunda azalmasına neden oldu , Deliçay  üzerindeki morgevik baraj gölü geçen yıllara göre gözle görülür şekilde su seviyesi azalmış ve daha yağışlı mevsimin başında olmasına. rağmen  yaz ortalarında ki su seviyesi kadar su biriktirmiştir. Ayrıca Deliçay havzasında son dönemde sulama tarımın yaygınlaşmasından dolayı balık bendine yumurtalarını bırakan inci kefalinin yaşam alanınıda tehdit eder duruma gelmiştir. Balıkların  yumurtalarını  bırakmak için akarsuyun tersine yüzdüklerini alanlarda yeteri miktarda suyun olmaması bunun en önemli nedeni ,barajların  en büyük olumsuzluklarından biri de akarsuyun ekosistemi üzerindeki etkisidir. Balık türleri ve miktarında ciddi değişimler olmuştur ,hem yeteri miktarda suyun gelmemesi hem de baraj göletinde gelen plaktonkar yada mataryelin birikmesi balıkların beslenmesini de etkilemiştir. Her yıl bu sezonda muhteşem göçü izlemek için yurdun her tarafından Erciş Balık Bendine Akın eden doğa ve hayvan sever vatandaşlar gördükleri manzara karşısında büyülerken gelecekteki sıkıntıya dikkat çekerek bu konuda yetkililerden tedbir alınmasını istiyorlar. (Sadiye YİGİT)
KÜRESEL ISINMA VE İNCİ KEFALİ

Küresel ısınmanın sebep olduğu ve bölgemizde de doğal dengenin bozulması ile ortaya çıkan kuraklık sonrası oluşan doğa ve çevre sorunları İlçemiz Erciş ve Balık Bendi’mizi de vurdu. İnci Kefali göçünün en yoğun olduğu ve en iyi gözlemlendiği Balık Bendi’nde suyun azlığı dikkatlerden kaçmıyor. Deliçay’ın su debisindeki düşüş üreme amacıyla Van Gölü’nden Deliçay’a göç edecek Van Gölü’nün endemik tek canlısı olan İnci Kefali’nin yaşam dünyası olan su miktarının azalması nedeniyle sudaki oksijenin azalması sonucu balık ölümlerine sebep olacağı tahmin edilmektedir. Sorunun aşılması ise ancak su miktarının artması ile çözülebilir. Yetkililerin sorunun çözümü için alınabilecek tedbirleri şimdiden planlanması gerekmektedir.
Özelikle bu yıl yağışların yetersiz olması deliçay havzasında biriken suyunda azalmasına neden oldu , Deliçay  üzerindeki morgevik baraj gölü geçen yıllara göre gözle görülür şekilde su seviyesi azalmış ve daha yağışlı mevsimin başında olmasına. rağmen  yaz ortalarında ki su seviyesi kadar su biriktirmiştir. Ayrıca Deliçay havzasında son dönemde sulama tarımın yaygınlaşmasından dolayı balık bendine yumurtalarını bırakan inci kefalinin yaşam alanınıda tehdit eder duruma gelmiştir. Balıkların  yumurtalarını  bırakmak için akarsuyun tersine yüzdüklerini alanlarda yeteri miktarda suyun olmaması bunun en önemli nedeni ,barajların  en büyük olumsuzluklarından biri de akarsuyun ekosistemi üzerindeki etkisidir. Balık türleri ve miktarında ciddi değişimler olmuştur ,hem yeteri miktarda suyun gelmemesi hem de baraj göletinde gelen plaktonkar yada mataryelin birikmesi balıkların beslenmesini de etkilemiştir.
Her yıl bu sezonda muhteşem göçü izlemek için yurdun her tarafından Erciş Balık Bendine Akın eden doğa ve hayvan sever vatandaşlar gördükleri manzara karşısında büyülerken gelecekteki sıkıntıya dikkat çekerek bu konuda yetkililerden tedbir alınmasını istiyorlar.
(Sadiye YİGİT)

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ercisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.