Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

MAYIS YAĞMURLARI ERCİŞ’TE TARIM VE HAYVANCILIK YAPANLARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Ekonomi 31.05.2023 - 09:28, Güncelleme: 31.05.2023 - 09:28 2042+ kez okundu.
 

MAYIS YAĞMURLARI ERCİŞ’TE TARIM VE HAYVANCILIK YAPANLARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

MAYIS YAĞMURLARI
Erciş’te mayıs ayında yağan yağmur hayvancılık ve tarım işi yapan vatandaşın yüzünü güldürdü. Mayıs ayının İlk günlerinden başlayarak yağan yağmur çiftçiye umut oldu. Mayıs ayı boyunca belli aralıklarla yağan yağmur toprak için berekete dönüştü. Kışın karın az yağması ile beraber çiftçilik ve tarım ile uğraşanları kara kara düşündürdü. Kar yağışının az olduğu yıllarda genellikle kuraklık oluyor. Kuraklık olan yıllarda hayvancılık yapanlar hayvanlarına otlak bulmakta zorluk çekiyor. Tarım ile uğraşanlar ise yeterli su olmadığı için ektikleri ekinlerden yeterince verim alamıyor.  Bu yıl mayıs ayında yağan yağmur bu olumsuzlukların çoğunu ortadan kaldırdı. Yağan yağmurlar toprak ve arazi için bereket ve verim oldu. Fakat bölgede bulunan çay ve derelerin su debilerinde gözle görülür bir artışa yol açmadı. Çay ve derelerin debisinde en önenli yağışın kar olduğunu belirten Nurettin Ceyhan ‘’ Kar yağışı bol olduğu zaman bu kar havaların ısınmaya başlaması ile beraber yavaş yavaş eriyor. Bu erimeyi toprak emiyor. Bu kar erimesi düzlüklerde düzenli olarak otuz kırk gün sürüyor. Dağlarda bu süre iki katına çıkabiliyor. Bu uzun süre zarfında eriyen kar suları toprak tarafından emilerek yer altı sularını besliyor. Onun için karlı yıllarda dere ve çayların su debisi yükseliyor.  Yağmur bu yıl mayıs ayında çok yağmasına rağmen dere ve çaylarda su seviyelerinde eski yıllara göre bir olumlu durum görülmüyor.  Bu yüzden İnci Kefalleri üreme ve havyarlarını bırakmak için bu yıl zorlu yolculuklarında daha da zorlanıyorlar. Kışın yeterince kar yağmış olsaydı derelerdeki su debisi çok daha fazla olurdu. Bu yıl mayıs ayında yağan yağmurlar hepimizin yüzünü güldürdü. Ekinler bu yıl çok iyi olacak. Hayvancılık yapanlar kazanlı çıkacak ‘’dedi  (Sadiye YİGİT) 
MAYIS YAĞMURLARI

Erciş’te mayıs ayında yağan yağmur hayvancılık ve tarım işi yapan vatandaşın yüzünü güldürdü.
Mayıs ayının İlk günlerinden başlayarak yağan yağmur çiftçiye umut oldu. Mayıs ayı boyunca belli aralıklarla yağan yağmur toprak için berekete dönüştü. Kışın karın az yağması ile beraber çiftçilik ve tarım ile uğraşanları kara kara düşündürdü. Kar yağışının az olduğu yıllarda genellikle kuraklık oluyor. Kuraklık olan yıllarda hayvancılık yapanlar hayvanlarına otlak bulmakta zorluk çekiyor. Tarım ile uğraşanlar ise yeterli su olmadığı için ektikleri ekinlerden yeterince verim alamıyor.
 Bu yıl mayıs ayında yağan yağmur bu olumsuzlukların çoğunu ortadan kaldırdı.
Yağan yağmurlar toprak ve arazi için bereket ve verim oldu. Fakat bölgede bulunan çay ve derelerin su debilerinde gözle görülür bir artışa yol açmadı. Çay ve derelerin debisinde en önenli yağışın kar olduğunu belirten Nurettin Ceyhan ‘’ Kar yağışı bol olduğu zaman bu kar havaların ısınmaya başlaması ile beraber yavaş yavaş eriyor. Bu erimeyi toprak emiyor. Bu kar erimesi düzlüklerde düzenli olarak otuz kırk gün sürüyor. Dağlarda bu süre iki katına çıkabiliyor. Bu uzun süre zarfında eriyen kar suları toprak tarafından emilerek yer altı sularını besliyor. Onun için karlı yıllarda dere ve çayların su debisi yükseliyor. 
Yağmur bu yıl mayıs ayında çok yağmasına rağmen dere ve çaylarda su seviyelerinde eski yıllara göre bir olumlu durum görülmüyor. 
Bu yüzden İnci Kefalleri üreme ve havyarlarını bırakmak için bu yıl zorlu yolculuklarında daha da zorlanıyorlar. Kışın yeterince kar yağmış olsaydı derelerdeki su debisi çok daha fazla olurdu. Bu yıl mayıs ayında yağan yağmurlar hepimizin yüzünü güldürdü. Ekinler bu yıl çok iyi olacak. Hayvancılık yapanlar kazanlı çıkacak ‘’dedi 
(Sadiye YİGİT) 

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ercisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.