Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

UÇAN BALIKLAR GECE YOLCULUĞU DEVAM EDİYOR

Gündem 25.05.2023 - 15:43, Güncelleme: 25.05.2023 - 15:43 1952+ kez okundu.
 

UÇAN BALIKLAR GECE YOLCULUĞU DEVAM EDİYOR

UÇAN BALIKLAR
Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve yılın belli döneminde üremek için suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden inci kefalinin zorlu yolculuğu geceleri de devam ediyor. Neslinin korunması için 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında avlanması yasaklanan inci kefali, Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyundan çıkarak 12 ayrı noktadan göle dökülen akarsulara yumurtalarını bırakmak için yaklaşık yirmi gün önce başlattığı göçünü sürdürüyor. Önüne çıkan engelleri adeta uçarcasına aşan inci kefali, izleyenlere görsel şölen, dere kenarlarına akın eden martılara ise ziyafet sunuyor. Her yıl aynı tarihlerde milyonlarca balığın bu zorlu göçünün yoğun olarak görüldüğü Erciş ilçesindeki Deli Çay’da suyun akış yönünün tersine yüzen ve engelleri uçarak aşmaya çalışan balıklar, gecede bu yolculukları devam ediyor. “Göç esas gece yaşanıyor” 2023 yılındaki inci kefalinin göçü artık en yoğun dönemini yaşamaya başladığını ifade eden Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Önümüzdeki günlerde göçün pik noktasına ulaşmasını bekliyoruz. En yoğun şekilde izlenecek halini alacak. Göçü herkes gündüz görüyor, esas yoğunluk gece yaşanıyor. Çünkü balıklar geceleri kendilerini daha çok güvende hissettikleri için göç gece yoğunlaşıyor. Gece başlayan yolculuk balıklar için tehlikesiz oluyor. Gündüz martıların avlanması çokça görülüyor  Her yıl inci kefali ile ilgili kaçak avcılık en büyük en büyük sorundu. Fakat bu sene kaçak avcılığa ek olarak kuraklığı dile getiriyoruz. Kuraklık şimdi en büyük tehlike olarak birinci sıradaki yerini almış durumdadır. (Sadiye YİGİT)  
UÇAN BALIKLAR

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve yılın belli döneminde üremek için suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden inci kefalinin zorlu yolculuğu geceleri de devam ediyor.
Neslinin korunması için 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında avlanması yasaklanan inci kefali, Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyundan çıkarak 12 ayrı noktadan göle dökülen akarsulara yumurtalarını bırakmak için yaklaşık yirmi gün önce başlattığı göçünü sürdürüyor. Önüne çıkan engelleri adeta uçarcasına aşan inci kefali, izleyenlere görsel şölen, dere kenarlarına akın eden martılara ise ziyafet sunuyor. Her yıl aynı tarihlerde milyonlarca balığın bu zorlu göçünün yoğun olarak görüldüğü Erciş ilçesindeki Deli Çay’da suyun akış yönünün tersine yüzen ve engelleri uçarak aşmaya çalışan balıklar, gecede bu yolculukları devam ediyor.
“Göç esas gece yaşanıyor”
2023 yılındaki inci kefalinin göçü artık en yoğun dönemini yaşamaya başladığını ifade eden Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Önümüzdeki günlerde göçün pik noktasına ulaşmasını bekliyoruz. En yoğun şekilde izlenecek halini alacak. Göçü herkes gündüz görüyor, esas yoğunluk gece yaşanıyor. Çünkü balıklar geceleri kendilerini daha çok güvende hissettikleri için göç gece yoğunlaşıyor. Gece başlayan yolculuk balıklar için tehlikesiz oluyor. Gündüz martıların avlanması çokça görülüyor
 Her yıl inci kefali ile ilgili kaçak avcılık en büyük en büyük sorundu. Fakat bu sene kaçak avcılığa ek olarak kuraklığı dile getiriyoruz. Kuraklık şimdi en büyük tehlike olarak birinci sıradaki yerini almış durumdadır.
(Sadiye YİGİT)

 

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ercisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.